Demen Hartman geeft vorm aan matrijzen

UPDATE: Na een jaar afwezigheid (2019) is Demen Hartman weer bij RIS Rubber komen werken. Vanaf januari 2021 bekleed hij de functie R&D / Mould Engineer waarbij hij zowel onze R&D Engineer als de Mould Engineers ondersteunt.  

 

“Het mooie van RIS Rubber is dat je direct invloed hebt op het gehele productieproces en het resultaat er van ziet.”

Na de HTS-opleiding Industriële Vormgeving bij Saxion en een baan bij een metaalbewerkingsbedrijf koos Demen (36) in 2017 voor RIS Rubber. Hij is betrokken bij de ontwikkeling, realisatie en levering van zo’n 30 tot 40 matrijzen per jaar. Zijn motivatie? “Een matrijs samenstellen voor een rubbervormartikel waar de klant blij mee is. Eigenlijk zie ik het als een spel om tot het juiste matrijsdesign voor een product te komen.”

Meedenken met en op de werkvloer

Afhankelijk van het rubbermengsel, omvang en aantallen artikelen en de keuze voor de pers, bekijkt Demen de opties voor de matrijs. “Natuurlijk heb ik oog voor de vormgeving, maar vooral kijk ik naar maakbaarheid en kostenefficiëntie, gekoppeld aan een stuk duurzaamheid.” Ook de gebruiksvriendelijkheid bij het ‘lossen’ van het rubbervormartikel is een aspect. “Dankzij de korte lijnen in onze fabriek weet ik van de operators waar zij mee te maken hebben. Daar kan ik bij het design van de matrijs rekening mee houden met slimme uitsparingen of technische oplossingen.”

Afstemming met in- en externe relaties

Sowieso stemt Demen veel af met collega’s op de werkvloer, als met de opdrachtgevers, staalleveranciers en matrijzenproducenten. “Dat maakt het werk ook afwisselend”, vertelt de Mould Engineer. “Intern werk ik veel samen met onze Technical Manager, QESH Manager en onze vestiging in Bulgarije, extern heb ik veel contact met onze leveranciers. Zo houd je goed contact met hen en weet je wat er speelt.”

Tekenen, berekenen en simuleren in 3D

Veel tijd besteedt Demen met het softwareprogramma SolidWorks. De digitale 2D of 3D aangedragen modellen voor rubbervormartikelen vertaalt hij in detail naar een optimale matrijs in 3D tekening. “Daarbij bereken en simuleer ik of en hoe het rubberproduct te realiseren is in een matrijs, hoeveel nestholtes we kunnen creëren of dat er aanpassingen nodig zijn in het ontwerp. Als de matrijs en eventuele aanpassingen aan het product goedgekeurd zijn, zal onze matrijsproducent de opdracht krijgen om te starten met de productie er van. Bij binnenkomst van de matrijs zal deze gecontroleerd worden en gaan we de samples maken. Daarna kan de productie dan echt beginnen. En kan ik verder met de volgende matrijs.”