Een matrijs, de vormgever van een rubber product

Matrijs tekening 3D

Een rubber vormartikel kan worden geproduceerd met behulp van een matrijs en een rubber pers. Onze mould engineers vertellen graag meer over hoe het proces bij RIS van aanvraag tot eindproduct in zijn werk gaat.

Start van het proces

Het proces van engineering start aan de hand van een producttekening. Onze mould engineers bepalen hoe de matrijs voor het product eruit moet komen te zien. Daarbij houden ze rekening met de productiemethode, de rubberkwaliteit, aantallen en toepassing van het product. Grote producten worden bij RIS gemaakt op compressiepersen en kleinere producten voornamelijk op injectiepersen indien de aantallen daarvoor toereikend zijn.
Op injectiepersen werken we met injectiematrijzen. Op compressiepersen kunnen we de keuze maken voor een compressiematrijs, transfermatrijs of intrusiematrijs. Simpel gezegd zijn dit drie verschillende manieren voor het vullen van de matrijs met rubber. Als het hele productieproces in kaart is gebracht, maakt de verkoop een offerte voor het product en de matrijskosten.

Goedkeuring offerte

Na akkoord op de offerte, starten we met de matrijstekening. De vormgeving van dit gereedschap wordt bepaald door onze mould engineers en ontstaat door eigen kennis en jarenlange ervaring van het productieproces. Om er zeker van te zijn dat er goede producten uit de matrijzen komen, verzorgen we de complete engineering zelf. Voor de productie van de matrijzen werken we met verschillende Europese fabrikanten van matrijzen. Afhankelijk van de complexiteit van de matrijs, de omvang of snelheid waarmee deze gemaakt moet worden kiezen we de beste partner voor het maken van de matrijs.

Van vormgever tot product

Het maken van een matrijs duurt gemiddeld tussen de één en drie maanden. Dit is afhankelijk van de complexiteit en de grootte van de matrijs. Als de matrijs klaar is, wordt er eerst een sample geproduceerd. Onze kwaliteitsdienst controleert het product en maakt een meetrapport op. Het meetrapport en de samples gaan naar de klant voor keuring en officiële vrijgave. Na goedkeuring starten we met de productie op de rubber productiepers waarvoor de matrijs bedacht is. Streven is altijd om een matrijs zo te construeren dat we deze op meerdere persen kunnen inbouwen zodat we bij orders zo snel mogelijk kunnen starten. Ons brede machinepark, verdeeld over twee vestigingen, biedt onze klanten een grote mate van flexibiliteit.

Wil je meer informatie over het produceren van een matrijs en/of ons productieproces? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.