Nieuw bij RIS: zwaargewicht pers

We staan nooit stil bij RIS Rubber. Weer wordt er een uitbreiding aan ons machinepark toegevoegd om aan de groeiende vraag te voldoen. RIS Rubber produceert steeds meer grote producten, en de vraag hiernaar groeit harder dan het huidige machinepark aankan. Met de komst van deze gigant van een pers kunnen we deze vraag weer bijbenen.

Info over de pers

Het gaat om een Pan Stone compressiepers die bijna 80 ton weegt. Dit is nogal wat gewicht voor een reguliere fabrieksvloer… Om de pers te kunnen plaatsen hebben wij een nieuwe fundering laten maken bestaande uit:

  • 6 heipalen
  • 600kg wapeningsstaal
  • 4000 liter beton

De pers is voorzien van een zeer groot verwarmingsoppervlak; 2.5m bij 2.5m. Deze verwarmingsplaat kan uit de pers gereden worden. En met een sluitkracht van maar liefst 800 ton kunnen we aan heel wat aanvragen voldoen.

Plaatsen nieuwe pers

De voorbereidingen voor het plaatsen zijn afgerond. Er werden gaten geboord, deze werden voorzien van 6 heipalen, holle palen die daarna gevuld werden met wapening en beton. Daarboven kwam een funderingsplaat, weer voorzien van flink wat wapening.

De pers kwam in 4 vrachtwagens aan vanuit Engeland. Het monteren van de pers vond buiten plaats. De meeste onderdelen van de pers zijn gemaakt van gietijzer, deze konden alleen getild worden met behulp van kranen. De mannen van Jan van Dam hadden hier 3 dagen voor nodig.

Daarna was het tijd om de pers op zijn plek te rijden. Hiervoor werd een rails geplaatst met daarop 4 kolomkranen. Deze 4 krachtpatsers reden millimeter voor millimeter de pers naar binnen. Het laten zakken van de pers was een precisieklus en werd onder toeziend oog van vele toeschouwers uitgevoerd.

Na het plaatsen wordt de pers voorzien van een kraanbaansysteem en groot bordes rondom. Dit geeft de operators voldoende ruimte tijdens de werkzaamheden. Deze stap wordt as we speak uitgevoerd. Na het bordes volgen nog de puntjes op de i en wordt de pers goed afgesteld. De verwachting is dat de pers in september in gebruik genomen wordt.